https://lpccbrts.blogspot.com/

joi, 17 aprilie 2025

Patrimoniul - o carte deschisă a istoriei

În fiecare an, pe data de 18 aprilie, este celebrată Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, un prilej important de a aduce în prim-plan valoarea, diversitatea și fragilitatea patrimoniului cultural din întreaga lume.

Inițiată de Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS) în anul 1983, această zi are drept scop principal sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța protejării și conservării vestigiilor istorice și culturale – fie că aparțin patrimoniului național, fie că fac parte din patrimoniul mondial. Este un moment de reflecție și apreciere pentru trecutul care ne definește identitatea, dar și un apel la responsabilitate față de moștenirea pe care o transmitem generațiilor viitoare.

Pentru ediția din anul 2025, ICOMOS a propus o temă deosebit de actuală și relevantă - „Patrimoniu rezilient în fața dezastrelor și conflictelor”. Subiectul ales reflectă un răspuns firesc la realitățile actuale: dezastre naturale, schimbări climatice, conflicte armate și subliniază necesitatea de a proteja monumentele și siturile culturale în fața unor amenințări tot mai frecvente și distructive, integrând concepte de reziliență și sustenabilitate în strategiile de conservare și gestionare a patrimoniului. 

În acest context, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică,  Vă invită la o expoziție de carte întitulată ”Patrimoniul - o carte deschisă a istoriei”.

  Vă așteptăm în spațiul expozițional din holul bibliotecii, str. I. Creangă 45, etajul II.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 18 aprilie - 5 mai 2025.

Achiziții recente din colecția BRTȘ: 

Stavilă, Tudor.
    Patrimoniul cultural al Republicii Moldova = The Cultural Heritage of the Republic of Moldova = Le patrimoine culturel de la Republique de Moldova / T. Stavilă, C. I. Ciobanu ; trad. în engl. I. Nichita ; trad. în fr. I. Coroban . - Ed. a 2-a. - Chișinău : ARC, 2014. - 288 p. : il. - ISBN 978-9975-61-82. - Text : nemediat.



Patrimoniul cultural național ca resursă pentru o dezvoltare durabilă a Republicii Moldova. Vol. 1 / V. Vornic, A. Ceastina, T. Stavilă [s. a.] ; coord.: V. Ghilaș, A. Dolghi ; red. st. A. Dolghi ; Inst. Patrimoniului Cultural. - Chișinău : Infocus, 2021. - 400 p. : il. - Bibliogr. la sf. cap. - ISBN 978-9975-63-488-5. - ISBN 978-9975-63-489-2 (Vol. 1) . - Text : nemediat.

Patrimoniul Mondial UNESCO.
Situri naturale și culturale / trad. din limba germană: O. Dascălița [s. a.]. - București : Litera, 2019. - 559 p. : il. - (National Geographic). - ISBN 978-606-33-3280-7. - Text : nemediat.

vineri, 21 martie 2025

Împreună pentru o planetă mai verde


„Pădurile ne vorbesc, dar trebuie să știm să ascultăm. Pădurea nu va muri niciodată, atâta timp cât știm să o respectăm.”
 Sherman Alexie

     În fiecare an, pe 21 martie, comunitatea internațională își îndreaptă atenția către un ecosistem de o importanță vitală, adesea trecut cu vederea în agitația vieții cotidiene: pădurile. 

Ziua Internațională a Pădurilor, instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2012, nu este doar un prilej de a celebra frumusețea naturii, ci și un apel urgent la conștientizare și acțiuni concrete pentru protejarea și gestionarea durabilă a acestora.

Pădurile asigură stabilitatea și echilibrul ecologic al planetei. Ele nu doar produc oxigenul pe care îl respirăm, dar și captează dioxidul de carbon, contribuind la reglarea climei. 

Biodiversitatea uimitoare a pădurilor găzduiește milioane de specii de plante și animale, formând un lanț trofic complex și delicat. Dincolo de beneficiile ecologice, pădurile susțin și existența umană în nenumărate moduri. Ele furnizează lemn pentru construcții și combustibil, alimente, medicamente și alte resurse. În plus, pădurile protejează solurile de eroziune, participă la purificarea apei și prevenirea dezastrelor naturale.

Pentru anul 2025, tema aleasă de Organizația Națiunilor Unite este „Pădurile și hrana”, subliniind rolul  pe care pădurile îl joacă în securitatea alimentară globală. 

Diversitatea resurselor alimentare provenite din păduri este vastă, incluzând fructe, nuci, ciuperci, miere, vânat și plante medicinale. Conform datelor furnizate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), pădurile reprezintă o resursă de bază pentru supraviețuirea a peste un miliard de oameni la nivel mondial, în special pentru comunitățile indigene și pentru cele care practică agricultura tradițională, pentru ei pădurea fiind o sursă primordială de hrană și medicamente.

Astfel, protejarea și gestionarea responsabilă a pădurilor sunt indispensabile pentru a asigura un viitor stabil și prosper pentru întreaga lume. 

În acest sens, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică,  Vă invită la o expoziție de carte întitulată ”Împreună pentru un viitor mai verde”. 

Vă așteptăm în spațiul expozițional din holul bibliotecii, str. I. Creangă 45, etajul II.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 21 martie - 4 aprilie 2025.


 
Achiziții recente din colecția BRTȘ: 

Șargu, Lilia. Managementul resurselor forestiere în contextul sustenabilității economice / L. Șargu, G. Ignat, C.-I. Idriceanu ; coord. L. Șargu ; ref.: O. C. Dobrin, A. Stratan. – Chișinău : [s. n.], 2024 (Print-Caro). – 295 p. – Bibliogr.: p. 275-295 (149 tit.). – ISBN 978-5-85748-012-0. – Text : nemediat.


 

Dekarz, Damien. Pădurea comestibilă : Pentru recolte abundente în orice anotimp / Damien Dekarz ; Traducere din limba franceză Adriana Crăciun. – București : ACT și Politon, 2024. – 192 p. : il. – Bibliogr.: p. 187. – ISBN 978-630-303-213-9. – Text : nemediat.

 

Simard, Suzanne. În căutarea copacului-mamă : să descoperim înțelepciunea pădurii / S. Simard ; trad. din lb. engl. R. Bîrsanu. - București : Lifestyle, 2023. - 494 p. - ISBN 978-606-789-346-5 : 240.00 lei. - Text : nemediat.