https://lpccbrts.blogspot.com/

vineri, 14 februarie 2025

14 februarie - Ziua Națională a Lecturii


    Cititul este ca o cheie magică. Deschide uși către lumi noi, pline de aventuri. Când citim cu voce tare, se întâmplă ceva special. Este ca un joc în care cuvintele prind viață. Le auzim, le simțim și le vedem în mintea noastră. Cititul este ca o călătorie pe un covor fermecat. Ne poartă departe, în timp ce stăm pe loc. Cititul este un dar. Un dar pe care ni-l putem oferi nouă și celorlalți. Este o modalitate de a împărtăși idei și de a ne bucura împreună.                                                                      Așa dar, deschide o carte și lasă-te purtat de magie!

    Ziua Națională a Lecturii 2025, aflată la cea de-a III-a ediție, este un prilej frumos pentru a  promova și a încuraja lectura în rândul tuturor categoriilor de vârstă, de la copii până la adulți.

    Importanța lecturii e incontestabilă. Citind, ne îmbogățim vocabularul, ceea ce ne ajută să ne exprimăm mai coerent și mai frumos, atât în scris, cât și oral. Cititul ne stimulează memoria, imaginația și creativitatea, ne dezvoltă gândirea critică. De asemenea, ne învață să analizăm informațiile, să evaluăm argumentele și să ne formăm propriile opinii. Cititul ne disciplinează, deoarece, făcând din lectură un obicei regulat, ne alocăm timp pentru dezvoltarea personală. În plus, lectura este o activitate plăcută și relaxantă,  care ne permite să evadăm din cotidian...

    Ziua Națională a Lecturii în Republica Moldova, are o semnificație dublă, este și ziua de naștere a marelui nostru poet național, Grigore Vieru, care în această zi ar fi împlinit 90 de ani. 

    Simbol al identității naționale, Grigore Vieru, a fost un promotor al valorilor umane și un mesager al dragostei și al frumosului.  Poeziile sale pentru copii sunt apreciate pentru simplitatea limbajului, muzicalitatea versurilor și mesajele educative pe care le transmit.
    Mama în creația poetului este un simbol al iubirii necondiționate, al căldurii,  un gardian al tradițiilor și o sursă de înțelepciune.

    Grigore Vieru a fost un fervent apărător al limbii române și al identității naționale, un adevărat patriot și un promotor al valorilor culturale românești. Opera sa poetică este o mărturie a dragostei sale față de neam și de graiul strămoșesc. El a pledat pentru revenirea la grafia latină în perioadă în care aceasta era supusă presiunilor și restricțiilor.

    Poet al iubirii și al dorului, Grigore Vieru, rămâne a fi un far călăuzitor pentru generațiile prezente și viitoare, iar poezia sa, o oglindă fidelă a realității și un îndemn la meditație…

  De Ziua Lecturii, descoperim frumosul din cuvinte, la Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică