Pescuitul este una dintre cele mai vechi îndeletniciri și pasiuni din lume, astăzi fiind o ramură importantă a economiei mondiale. Profesia de pescar necesită rezistență fizică, sănătate bună și multă răbdare.
Astăzi, 27 iunie, marcăm Ziua Internaţională a Pescarului. Această zi a fost stabilită în cadrul Conferinței Internaționale pentru Reglementarea și Dezvoltarea Pescuitului, în anul 1984 în orașul Roma, Italia, cu scopul de a promova profesia de pescar și de a atrage atenția asupra resurselor de apă care necesită o tratare deosebită. Totodată, a fost elaborat un document cu recomandări privind protecția mediului, pentru întreprinderile implicate în producția de pește din diferite țări.
Este o sărbătoare pentru toți cei implicați în acest domeniu de activitate, un semn de apreciere pentru munca pescarilor și pentru atitudinea lor atentă față de resursele naturale . Printre aceștia se numără pescari amatori, cât și profesioniști, pentru care piscicultura și acvacultura este profesia de bază.
Printre obiectivele Anului Internațional al Pescuitului Artizanal și al Acvaculturii se numără:
- promovarea pescuitului responsabil și sustenabil la scară mică;
- crearea unui mediu favorabil pentru participarea lucrătorilor din industria piscicolă și a organizațiilor acestora ca parteneri cheie în toate procesele decizionale relevante;
- sensibilizarea și conștientizarea globală cu privire la contribuția pescuitului artizanal la scară mică și a acvaculturii la securitatea alimentară și nutriție, la atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), ca parte a implementării Agendei 2030;
- eradicarea sărăciei și utilizarea durabilă a resurselor naturale, pentru a aprofunda înțelegerea acestor contribuții și extinderea acțiunilor în sprijinul acestora:
- organizarea și participarea la evenimente și campanii globale, regionale și naționale în scopul de a îmbunătăți dezvoltarea și bunăstarea socială.
Pescuitul artizanal este pescuit tradițional, la scară mică, care folosește relativ puțin capital și energie, nave de pescuit mici sau chiar deloc, pescuitul e pe termen scurt în apropierea țărmului, folosit preponderent pentru consumul local. Pescuitul artizanal este esențial nu numai pentru alimentație, dar și pentru faptul că oferă locuri de muncă, venituri, nutriție, securitate alimentară, mijloace de trai durabile și reducerea sărăciei.
Pescuitul artizanal este cel mai vulnerabil la schimbările climatice, la efectele poluării apei și nu poate nici de cum concura cu companiile de pescuit la scară largă, de asemenea nu reprezintă o amenințare pentru ecosisteme și nu duce la epuizarea resurselor de pește, fiind de cele mai dese ori o afacere de familie. Pescuitul și piscicultura asigură un mijloc de existență pentru 12% din populația lumii.
În lume se cunosc peste 35.000 de specii de pești dintre care multe
specii sunt folosite de oameni în alimentație,
prin urmare, sunt de mare importanță comercială. Peștii se găsesc în lacuri,
râuri,mări și oceane, în apele polare cât și în zone tropicale. După habitatele
lor, se disting pești marini, de apă dulce. Experții notează că peștele este un produs necesar și util în coșul alimentar al oamenilor din toate țările. Este o sursă excelentă de proteine, vitamina D și acizi grași Omega 3.
Pentru cei pasionați de pescuit sunt multe locuri atrăgătoare unde se permite pescuitul cu respectarea anumitor condiții: rîul Nistru, Prut, lacul Valea Rădoaiei, raionul Florești, Ferma piscicolă Pripiceni-Răzeşi, lacurile de la Dănceni, Răzeni (Ialoveni), Cimişeni şi Bălţata (Criuleni), Romăneşti (Străşeni), Pădureanca (Străşeni) și multe, multe alte locuri frumoase.
Felicitări tuturor pescarilor amatori și profesioniști!
Fir întins!!!
Realizat:
Evelina JITARI, șef secție LPCC
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu