Consemnată în fiecare an începând din 1973, sub coordonarea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Ziua Mondială a Mediului a ajuns anul acesta la a 50-a ediție, devenind în timp o platformă globală de informare și promovare a ideilor de mediu pentru întreaga comunitate mondială.
Sloganul din acest an al evenimentului este: "Mai puțin plastic, mai multă biodiversitate".
An de an se produc
schimbări ireversibile de
mediu, afectând direct sănătatea și bunăstarea oamenilor, deșeurile din plastic fiind una din cauzele majore. Poluarea cu
plastic este o amenințare, care afectează și dăunează sănătății oamenilor, plantelor și animalelor.
Particule minuscule de plastic de până la 5 mm în diametru ajung în alimente, apă și aer.
Peste 85% din totalul deșeurilor marine îl reprezintă plasticul: milioanele de tone de plastic circulă în lacuri, mări și oceane afectând direct vietățile marine.
În Republica Moldova cu mult regret, se colectează și se sortează foarte puțin. Doar o
mică parte din plasticul pe care îl aruncăm zilnic este reciclat sau incinerat (după ultimele estimări 3%).
Conform ”Studiului privind deșeurile de plastic din Republica Moldova”, efectuat de Centrul de Instruire și Consultanță ”e-Circular” în ultimii 3 ani au fost reciclate aproximativ 7% din deșeurile din plastic.
Ce poate face fiecare dintre noi?
- reducem deșeurile;
- renunțăm (pe cât posibil) la plastic (folosim pungi din material textil, căni termice în loc de pahare de unică folosință, nu cumpărăm apă în sticle de plastic, dar le înlocuim cu cele din sticlă sau oțel inoxidabil - ele pot fi reutilizate etc.);
- reutilizăm, nu aruncăm.
Gestionarea corectă a deșeurilor, protecția mediului, dar și o atitudine responsabilă și prietenoasă față de resursele naturale sunt priorități esențiale pentru viitorul planetei.
Doar împreună putem reuși!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu