https://lpccbrts.blogspot.com/

miercuri, 21 februarie 2024

21 februarie - Ziua Internațională a Limbii Materne

     ”Limba… este fiinţa vie care ne vine din timpurile cele mai depărtate ale trecutului nostru, ea este cea mai scumpă moştenire a strămoşilor care au lucrat, generaţie de generaţie, la elaborarea acestui produs sufletesc”.

 - Dimitrie Cantemir -

Ziua Internațională a Limbii Materne este o zi deosebit de relevantă în contextul diversității lingvistice și culturale globale.  

Sărbătorită în fiecare an pe 21 februarie, această zi are ca scop promovarea și recunoașterea importanței limbilor materne, reprezentând, de asemenea, o oportunitate de a promova dialogul intercultural și înțelegerea reciprocă.

Limbile materne sunt pilonii pe care se construiește identitatea culturală și lingvistică a fiecărei comunități. Ele reprezintă modalitatea prin care oamenii comunică, transmit valori și cunoștințe, păstrează moștenirea culturală de-a lungul generațiilor.

Tema anului 2024 a Zilei Internaţionale a Limbii Materne este "Educaţia multilingvă - un pilon al învăţării intergeneraţionale", care vine să accentueze importanța politicilor educaționale multilingve, ele fiind esențiale în educația incluzivă și păstrarea limbilor indigene.

Fiecare limbă reflectă modul unic în care o comunitate percepe lumea,  își exprimă emoțiile și gândurile. 

Limba ne definește și ne reprezintă, fiind cel mai de preț dar moștenit de la părinți.

Protejarea diversității lingvistice devine imperativă în contextul globalizării și migrației, unde presiunea asupra limbilor minoritare crește constant. Tot mai multe limbi dispar. Potrivit estimărilor la fiecare 2 săptămâni câte o limbă dispare, luând cu ea moștenirea istorică, culturală, tradiții, și experiențe de-o viață.

Ziua Internațională a Limbii Materne ne reamintește încă odată  de responsabilitatea pe care o purtăm în conservarea limbii materne.  

Este o zi în care fiecare dintre noi poate reflecta asupra importanței limbii materne în viața noastră și în lumea în care trăim.

Există mai multe moduri prin care putem contribui la salvarea și promovarea limbii materne în comunitățile noastre și în lume în general.

O modalitate simplă dar eficientă este să vorbim și să încurajăm utilizarea limbii materne în viața de zi cu zi, în special în cadrul familiei. Aceasta ajută la transmiterea limbii către generațiile tinere și la menținerea practicilor tradiționale de comunicare. 

De asemenea e foarte importantă susținerea educației în limba maternă pentru menținerea și dezvoltarea competențelor lingvistice ale comunităților. Încurajarea alfabetizării în limba maternă și dezvoltarea resurselor educaționale adecvate sunt pași de bază în acest sens.

Organizarea și participarea la evenimente culturale, festivaluri și alte activități care celebrează și promovează limba și cultura locală pot contribui la creșterea conștientizării și aprecierii comunității pentru propria sa moștenire lingvistică și culturală.

Suntem în era digitală, astfel dezvoltarea și utilizarea aplicațiilor, platformelor online și altor tehnologii pentru promovarea și învățarea limbilor materne poate facilita accesul la resurse lingvistice și educative în moduri inovatoare și eficiente.

Păstrarea și încurajarea acestui patrimoniu lingvistic valoros pentru generațiile viitoare necesită colaborare și angajament colectiv, reconfirmând astfel importanța limbii materne în peisajul global contemporan.

 Evelina Jitari, șef secție LPCC


  Ziua Internațională a Limbii Materne la BRTȘ


 

 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu