https://lpccbrts.blogspot.com/

miercuri, 10 iulie 2024

Pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, să luăm în calcul fiecare persoană.

Ziua Mondială a Populației a fost instituită la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în anul 1989, ca parte a unui efort amplu de a atrage atenția asupra problemelor demografice. A fost aleasă data de 11 iulie, pentru a marca momentul în care populația mondială a atins cifra de 5 miliarde, în anul 1987.

Această zi este un prilej în plus pentru organizații, guverne, cât și cetățenii de rând de a discuta și a lua măsuri privind: planificarea familiei, creșterea populației, sănătatea, dezvoltarea durabilă, prin organizarea diferitor activități de informare și sensibilizare a populației privind problemele demografice.

Creșterea populației globale a fost o preocupare constantă încă din secolul XX, când lumea a început să experimenteze o expansiune demografică fără precedent. Dacă în 1950 populația mondială era de aproximativ 2,5 miliarde de oameni, în prezent ea a depășit 8 miliarde. 

La începutul anului 2024 numărul populației a atins un prag simbolic și impunător: 8,12 miliarde de oameni. Această explozie demografică are implicații majore asupra resurselor naturale, economiei, sănătății publice și mediului. Analizând această cifră, ne confruntăm cu o serie de provocări care vor influența dezvoltarea globală în următoarele decenii.

În acest an tema campaniei este „Pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, să luăm în calcul fiecare persoană” și se axează pe creșterea conștientizării despre problemele globale legate de populație și pe importanța colectării de date care să reflecte toată diversitatea umană, pentru ca toți oamenii să aibă oportunitatea de a-și exercita drepturile și de a-și atinge potențialul maxim.

În Republica Moldova, potrivit Biroului Național de Statistică (date provizorii), numărul  populației cu reședință obișnuită la 1 ianuarie 2024, a constituit 2,42 milioane de oameni, fiind în scădere cu cca 69,0 mii persoane (cu 2,8%) față de începutul anului precedent. 

Scăderea populației a fost mai accentuată în mediul rural decât în cel urban. În anul 2023, populația din mediul rural a scăzut cu 3,6% față de anul anterior, în timp ce în mediul urban scăderea a fost de 1,6%.

Migrația și scăderea natalității sunt principalele cauze ale reducerii numărului de locuitori. În 2023, aproximativ 59,6 mii moldoveni au plecat în străinătate.

Migrația externă și sporul natural negativ sunt probleme complexe ce necesită politici integrate care să sprijine dezvoltarea economică în zonele rurale, se cere îmbunătățirea serviciilor sociale și de sănătate.

Atragerea tinerilor în mediul rural este foarte importantă pentru revitalizarea comunității și combaterea depopulării. E nevoie de strategii și pași concreți pentru a realiza acest lucru: 

- Dezvoltarea afacerilor locale, oferirea de subvenții și stimulente pentru tineri care doresc să își înființeze afaceri în zonele rurale;

- Modernizarea infrastructurii, inclusiv drumuri, internet de mare viteză și servicii publice, pentru a face viața în mediul rural mai atractivă și mai confortabilă;

- Crearea de centre educaționale și programe de formare profesională care să răspundă nevoilor și intereselor tinerilor, oferind totodată perspective de carieră în mediul rural;

- Investiții în facilități de recreere, culturale și de sănătate pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a face mediul rural mai atractiv pentru tineri;

- Oferirea de soluții accesibile pentru locuințe și subvenții pentru renovarea sau construirea de case în zonele rurale;

Doar prin implementarea acestor măsuri, se poate atrage și menține tineretul în mediul rural, contribuind la dezvoltarea economică și socială a acestor comunități.

Astfel, Ziua Mondială a Populației nu este doar o oportunitate de a reflecta asupra cifrelor și statisticilor, ci și de a sublinia importanța acțiunilor concertate pentru a asigura un viitor sustenabil pentru toți. Prin conștientizare, educație și acțiuni fundamentate, pe dovezi și politici eficiente, putem aborda provocările demografice și putem contribui la crearea unei lumi mai echitabile și mai prospere.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Populației Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică a vernisat o expoziție de carte cu genericul: „Politici în domeniul populației - prioritate națională”.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 11-28 iulie 2024.

Documentele pot fi consultate în spațiile bibliotecii sau prin intermediul serviciilor electronice accesând formularul DSI https://brts.md/?page_id=339  și serviciul de livrare electronică a documentelor https://brts.md/?page_id=4978

Spațiul expozițional – et. II, BRTȘ, str. Ion Creangă 45, or. Chișinău.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu