https://lpccbrts.blogspot.com/

miercuri, 29 ianuarie 2025

Revoluția pe patru roți - de la primele modele la supercarurile viitorului

În fiecare an, pe 29 ianuarie, sărbătorim Ziua Internațională a Automobilului, o dată cu semnificație nu doar pentru pasionații de automobile, ci și pentru întreaga lume. 

Această zi marchează un moment reprezentativ în istoria transportului și a tehnologiei,  și anume, brevetarea, în 1886, de către inginerul german Karl Benz, a "vehiculului propulsat de un motor cu benzină", primul de acest fel până atunci. Invenția sa a fost un punct de cotitură în evoluția automobilului.

Deși Karl Benz este recunoscut pentru crearea primului automobil modern, istoria vehiculelor cu motor este una mult mai vastă, ce își are rădăcinile încă din secolul al XV-lea, când celebrul umanist italian Leonardo da Vinci a schițat diverse modele de vehicule, unele dintre ele fiind considerate precursoarele automobilelor de astăzi. Aceste idei vizionare au inspirat generații de inventatori și ingineri, contribuind la dezvoltarea ulterioară a tehnologiei auto. 

De la primele schițe la mașinile inteligente de astăzi, sofisticate și tehnologizate, istoria automobilului este una a inovației și a transformării. 

Cu această ocazie, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică organizează o expoziție  de publicații, intitulată "Revoluția pe patru roți - de la primele modele la supercarurile viitorului".

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere o gamă largă de subiecte, de la primele automobile, până la cele mai recente concepte de supercaruri și viziuni futuriste ale industriei auto. 

Cărțile și materialele prezentate, oferă o viziune amplă a impactului pe care automobilul l-a avut asupra societății, influențând nu doar stilul nostru de viață, ci și percepția despre mobilitate.

Vă așteptăm în spațiul expozițional din holul bibliotecii, str. I. Creangă, 45, etajul II.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 29 ianuarie - 10 februarie 2025.

Achiziții recente:

 Sirtl, Helmut.
    Manualul vopsitorului auto : [materiale, tehnologii, aspect] / H. Sirtl, B. Steidle ; coord. V. Balas. - București ; Bragadiru : Xmeditor, 2022. - 403 p. : il. - ISBN 978-606-94798-7-2. - 
Text : nemediat. 

 

 

Tehnologia automobilului : fișe de evaluare. - București : Xmeditor, 2022. -  Tit. cop. : Teste de evaluare pentru mecanicii auto. Service, Reparații, Diagnoză, Conversii. - Text : nemediat.
     Vol. 1 : Teste / R. Gscheidle, R. Fiisher, T. Gscheidle [s. a.]. - 201 p. : il. - ISBN 978-38085-2302-5



 

Tehnologia automobilului : fișe de evaluare. - București : Xmeditor, 2023. -  Tit. cop. : Teste de evaluare pentru mecanicii auto. Service, Reparații, Diagnoză, Conversii. - ISBN 978-606-94798-9-6. -  Text : nemediat.
     Vol. 2 : Soluții / R. Fischer, T. Gscheidle, U. Heider [et al.]. - 200 p. : il.
- ISBN 978-606-95728-2-5


Tehnologia automobilului modern : Noțiuni de bază, service, diagnosticare / coord. ed. in lb. germ. R. Gscheidle ; coord. ed. in lb. rom.: M. Oprea [s. a.]. - București : Xmeditor, 2022. - 802 p. : il. - Trad. : Fachkunde Kraftfahrzeugtechnik. - 2013. - Trad. : Modern Automotive Technology : Fundamentals, service, diagnostics. - 2014. - ISBN 978-606-94798-5-8. - Text : nemediat.

Electronica automobilului : tot ce trebuie să știți / Hella KGaA Hueck &Co. - București : X-Meditor, 2016. - (Biblioteca AutoTehnica ; 1). - Text : nemediat.
     Part. 1. - 107 p. : il.


sâmbătă, 18 ianuarie 2025

Celebrăm creativitatea, imaginația și curiozitatea.

Ziua Internațională a Copiilor Inventatori, marcată anual pe 17 ianuarie, reprezintă o ocazie unică de a sărbători și stimula spiritul creativ și inovator al celor mici. Această zi a fost instituită pentru a-l omagia pe Benjamin Franklin - figură emblematică a secolului al XVIII-lea, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniile științei, politicii și filozofiei, unul dintre cei mai mari inventatori ai lumii, care  la vârsta de doar 12 ani, a inventat primele aripioare pentru înot, demonstrând potențialul extraordinar pe care copiii îl pot avea atunci când își folosesc imaginația. Este o zi în care copiii sunt încurajați să își împărtășească ideile ingenioase și să viseze la realizarea celor mai îndrăznețe proiecte. Totodată, această zi le oferă oportunitatea de a descoperi poveștile marilor inventatori și de a înțelege impactul profund pe care realizările lor l-au avut asupra evoluției umanității.

Cu această ocazie, la 16 ianuarie 2025, la Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică a fost organizată o zi de informare dedicată micilor inventatori. 

Dna Elena Lupu, șefa secției Colecții Speciale, le-a povestit elevilor de la Liceul Teoretic ”Mihai Marinciuc” despre o serie de invenții remarcabile realizate de copii de-a lungul timpului. Printre acestea s-au numărat descoperiri care au avut un impact semnificativ asupra lumii moderne, dar și exemple mai puțin cunoscute, care au stârnit curiozitatea și imaginația tinerelor participanți.  

Cu puțină imaginație și perseverență, orice copil poate deveni un mic inventator, iar biblioteca încurajază și susține creativitatea prin lectură, documente și informație!!!

Secvențe de la eveniment: