https://lpccbrts.blogspot.com/

vineri, 14 ianuarie 2022

15 ianuarie - Ziua Națională a Culturii și Ziua de naștere a Marelui Poet Național Mihai Eminescu

      Ziua Națională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr.74 din 12 aprilie 2012 și are ca scop promovarea culturii și valorilor naționale, precum și a personalităților artistice din domeniul culturii, iar alegerea datei  este justificată prin faptul că în multe state europene sunt asemenea sărbători legate de numele unor personalități de reper ale culturii naționale. Astfel Ziua Națională a Culturii din Republica Moldova este dedicată zilei de naștere a poetului național Mihai Eminescu.
                                             Tot mai citesc măiastra-ți carte,
                                Deși ți-o știu pe dinafară:
                                       Parcă urmând șirul de slove, 
                                       Ce-a tale gânduri semănară...
                                                                      Alexandru Vlăhuță

        Anul acesta se împlinesc 172 de ani de la nașterea marelui poet. Mihai Eminescu ne fascinează prin bogăția și farmecul limbajului, prin inteligența, personalitatea multidimensională. George Călinescu îl aprecia  ca fiind ”cel  mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc”.

      Caracter erudit, universalist, personalitate unică și indivizibilă, Mihai Eminescu a analizat și interpretat numeroase probleme economice, comerciale, financiare și monetare.  Ilie Hașeganu sublinia „Mihai Eminescu a avut nu numai o cultură economică temeinică, ci și o rară perspicitate în prezentarea și soluționarea problemelor de acest ordin, potrivit cu interesele permanente ale neamului și potrivit unei concepții economice proprii”.

         În acest sens, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică Vă invită să vizionați un video cu cele mai de seamă viziuni economice ale poetului, de asemenea puteți vizita expoziția de documente și publicații din colecțiile BRTȘ cu genericul „Mihai Eminescu – un condeier polivalent” 

      Vă așteptăm în spațiul expozițional din holul bibliotecii,  etajul 2,    str. I. Creangă, 45.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu